Çalı Fasulyesi, Yeşil yaprakların arasından salkımlar şeklinde çıkan çalı fasulyesi, öncelikle beyaz mor ve pembe renklerinde çiçekler açar. Çalı şeklinde ya da sarmaşık bir şekilde büyüyebilir. Çalı fasulyeleri düz, yuvarlak ya da kıvrık şeklinde yetişebilir ve uzunlukları yaklaşık olarak 5 ile 15 santim arasında değişebilir. Çoğunlukla yeşil renkte olan çalı fasulyesi soğuğa oldukça dayanıklıdır ve hemen hemen her çeşit toprakta yetişebilir. Dünyanın her yerinde oldukça fazla tüketilen, ülkemizde ve bir çok ülkede tarımı yapılan bir sebzedir.
Çalı fasulyesinin yaklaşık 80 adet çeşidi bulunmaktadır ve tohumdan yetişen bir bitkidir. Sağlığa birçok faydası olan çalı fasulyesi, taze olarak ya da tohumların çıkarılarak tüketilebilir. Kurutulmuş halinin ise barbunya, şeker, börülce gibi çeşitleri vardır.
- Çalı fasulyesi kanda bulunan kötü kolesterol seviyesini büyük bir oranda düşürür.
- Yüksek miktarda potasyum içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürür.
- Lif açısından oldukça zengin bir bitki olmasından ötürü sindirim sistemini düzenler ve hemoroit rahatsızlığı yaşayan kişilere oldukça faydası bulunur.
- Çalı fasulyesinin içerisinde demir miktarının yüksek olması nedeniyle kansızlık sorunu olanlara iyi gelir ve hamilelik dönemindeki folik asit ihtiyacını giderir.
- Kan şekerini ve insülin düzeyini dengeler ve şeker hastalığına iyi gelir.
- İçerdiği antioksidan sayesinde kansere yakalanma riskini azaltır ve kadınlarda meme kanseri riskini azaltır.
Çalı fasülyesi besin değeri:
Yaklaşık 100 gram çalı fasulyesi;
Ortalama olarak 25-103 kalori, 0kolesterol, 0,2 gram yağ, 0,6-2,5 mgr demir, 1,6-8,4 gr protein, 4 mgr sodyum,1 mgr çinko, 37 mgr fosfor, 1-6,7 gram lif, 37-50 mgr kalsiyum, 0,07 mgr B1vitamini, 42 mcgr folik asit, 12 mgr C vitamini içerir.
Aynı zamanda göz sağlığına oldukça faydalı, vücut direncini de artıran çalı fasulyesi müthiş lezzetli olan bir sebzedir.
Çalı fasulyesinin pişmesi biraz uzun sürebilir. Ancak bildiğimiz taze fasulyeden çok ama çok daha lezzetli olan bir sebzedir. Özellikle de zeytinyağı ile pişirildiğinde bahar ve yaz aylarının vazgeçilmez bir yemeği haline gelir ve Türk mutfağının vazgeçilmez sebzelerindendir. Özellikle de kilo problemi olan kişiler, çalı fasulyesini kalorisi oldukça düşük bir sebze olması nedeniyle tercih etmelidir.