Tarlada olgunlaşan fasulyeler kurutulduktan sonra kabuklarından ayrılır, elenir, kalibre edilir ve yabancı maddelerden arındırılarak tüketime sunulur. Toprak özelliği ve kar suyu ile yetişmesi, dayanıklı, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı tüketicinin en çok tercih ettiği fasulyedir. İri taneli, dolgun ve yassı görünümlü, bir ucu düz, diğer ucu ovalimsi, canlı beyaz renktedir. Fasulyenin yöresel farklılığı ve homojen yapıda olması çok önemlidir. Prebiyotik özelliğe sahiptir.
Fasulye vücuda güç ve enerji verip bedensel ve zihinsel yorgunlukları gidermektedir. Bedenin gelişim ve onarımını destekler. Kemikleri güçlendirdiği gibi romatizma ve siyatik şikayetlerini de azaltmaktadır. Böbrek hastalıklarına karşı etkilidir. Böbrekleri güçlendirir. Fasulye böbrek kum ve taşlarını düşürmeye de faydalı olur. Sinirleri güçlendirdiği gibi kalp çarpıntılarını da giderebilir. Kandaki şeker oranını düşürüp, şeker hastalığına karşı oldukça yararlıdır.
- Zengin protein kaynağıdır. B grubu vitaminlerce zengindir.
- Magnezyum, demir, potasyum ve fosfor deposudur.
- Vejetaryenler için tahılların ideal tamamlayıcısıdır.