Yaytat Gönen Baldo pirinci Türkiye’de yetişen en kaliteli pirinç türüdür. Kalitesi tadından ve lezzetinden gelmektedir. Çabuk pişer, iyi pişer,tabakta birbirine ve yerken damağa yapışmaz. Çok farkı bir lezzeti vardır. Doyurucu ve besleyicidir. Bir avuç Yaytat Gönen Baldosu, piştikten sonra bir tencere pilav olarak karşınıza çıkar.
Dünya tahıl üretiminde üçüncü sırayı alan pirinç, çeltiğin tekniğine uygun olarak makinelerle kavuzlardan soyulup, çeşitli parlatma ve yağlama işlemleri yapılarak elde edilen üründür. Pirinç insanlığın en eski, temel besinlerinden biridir. Türkiye'de ve Dünyada lezzet, kalite ve halk içerisinde bilinen ve tutulmuş olan Yaytat Gönen Baldo pirinci sadece Gönen’de yetişmektedir. Yaytat Gönen Baldo Pirinci Türkiye ve Dünya genelinde oldukça fazla talep görmektedir ve bu sebeple fiyatları da diğerlerinden biraz yüksektir.
Yaytat Gönen Baldo Pirinci TSE standartlarında ve tescilli bir markadır. Türkiye’nin % 10 luk pirinç ihtiyacı Gönen ve Sarıköy ovasından karşılanmaktadır.
Suda yetişen tek bitki olan pirincin, besin maddeleri olarak zengin toprakları sevmesi ve ılık suda yetişmesi ürüne yansımaktadır.