Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması, kabuğunun soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülmesi, farklı boyutlardaki taneciklerinin ayrılmasıyla elde edilen sadece su ve buğdaydan oluşan oldukça değerli ve besleyici, yarı hazır bir gıda maddesidir.
Bulgur, tahıl ürünleri ailesi içerisinde en sağlıklı kabul edilenlerin başında gelir. Hazırlan masürecinde, pişirildiği suyun geri çektirilmesi nedeniyle vitamin kaybı oldukça azdır.
Bulgur, temel enerji kaynağımız olan karbonhidrat bakımından oldukça zengindir. Günlük beslenmemizde ekmek yerine tüketilmesi tavsiye edilen besinler içerisinde yer alır. Yaklaşık 2 yemek kaşığı dolusu bulgur pilavı veya 3 yemek kaşığı dolusu kısırın kalorisi, bir dilim ekmeğe yakındır. Bulgur içerdiği yüksek posa sayesindesafra asitlerini bağlayarak beslenmedeki toplam yağ ve kolesterol alımını düşürmeye yardımcı olur. Bu fonksiyonu ile bir ölçüde besin alımının azalmasını sağlar. İçerdiği yüksek orandaki lif ve karbonhidratlar nedeniyle yavaş sindirilir. Bundan dolayı kan şekeri yükselme hızı yavaş olur, tokluk süresini uzatır. İçerdiği posa kanser yapıcı ögelerin bağırsakta kalma süresini kısaltır, bağırsak duvarı ile temasını azaltır, bağırsak pH’sını değiştirerek bakterilerin kanser yapıcı ögeleri üretmesini engellemeye yardımcı olur. Bulgur, bebeklerin zekâ gelişimi için olumlu etkilere sahip olduğundan,hamilelikte tüketilmesi oldukça yararlı olacaktır.
Tüm besinlerde olması gerektiği gibi bulgur pilavı da sağlıklı bir beslenme düzeni içinde dengeli miktarlarda tüketildiğinde, insan sağlığına ve kilo kontrolüne olumlu etkileri olacaktır.